RNY Gastrik Bypass obezite cerrahisi çeşididir. Önceden morbid obezitenin cerrahi tedavisinde ilk seçenek olarak yapılıyordu. Ancak yeni yöntemler kullanılır hale gelince sadece gerekli hastalara uygulanan alternatif bir obezite cerrahisi tekniğine dönüştü.
RNY Gastrik Bypass Nedir?
RNY gastrik bypass midenin küçülmesine bağlı kısıtlayıcı etkisiyle işlevini gösterir. Mide küçültme yanında, küçülen mideden besinlerin direk ince bağırsaklara geçmesi sonucu emilim azaltıcı etkisi bulunur.
RNY Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?
RNY gastrik bypass laparoskopik yani kapalı teknikle uygulanır. Öncelikle midenin başlangıç kısmı olan kardiya bölgesinden yaklaşık 50-70 cc hacminde küçük bir mide cebi oluşturulur. Bu cep ana mideden stapler yardımıyla ayrılır. Daha sonra ince bağırsakların 60-100 cm ilerisinden bu cebe birleştirme (anostomoz) yapılır. Son aşamada kalan mideden ve on iki parmak bağırsağından salgıları getiren ince bağırsak ucu ana bağırsak sistemine birleştirilir. Poşu (cep) harici kalan mide çıkarılmaz. Ameliyat süresi yaklaşık 1,5 saat kadardır.
RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?
RNY gastrik bypass ameliyatı genelde ağır reflü gibi tüp mide ameliyatının zarar verebileceği hastalarda, tüp mide ameliyatına uygun olmayan hastalarda veya tüp mide ameliyatının yeniden yapılandırılmasında uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Diyabet kontrolünün daha ön planda olduğu hastalarda tüp mide ameliyatından bir adım daha önceliğini korur.
RNY Gastrik Bypass Riskleri
RNY gastrik bypass riskleri diğer cerrahi işlemlere göre daha fazla olabilir. Risklerin geneli ameliyattan sonraki ilk iki haftalık süreci ve ameliyat sürecini içerisine alır. Ameliyat üzerinden 15 gün geçince oluşabilecek bir risk yoktur. Riskler şu şekilde sıralanabilir;
- Kanama riskleri: tüm cerrahi müdahalelerde bu risk bulunur. Belirtileri yoğun baş dönmesi ve tansiyondaki düşüştür.
- Emboli riskleri: operasyondan 24 saat önce kan sulandırıcı ilaç vererek ve varis çorabı giydirilerek bu risk minimuma indirilir.
- Kaçak riskleri: belirtileri nabızda şiddetli yükselme, hastanın titremesi, ileri düzey karın ağrısı, yoğun güçsüzlük olarak kendini gösterebilir.
- Dumping Sendromu riski: yan etkidir. Besin maddelerinin mide ince bağırsak geçişinin hızlı olmasıdır. Belirtisi beslenme sonrası ilk yarım saatte şiddetli karın ağrısı, ishaldir.
RNY Gastrik Bypass Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
RNY gastrik ameliyat sonrası hastanede 3-4 gün yatış gerekir. Normal hayata dönüş için 1 hafta yeterli bir süredir. Ameliyat sonrası hastaların ilk bir yıl boyunca düzenli takip edilmesi gerekir. ilk bir yıl içindeki süreçte vitamin ve mineral alımlarının yeterli olması önem taşır. Hastanın aylık düzenli doktor ve diyetisyen görüşmesine gelmesi gerekir.
RNY Gastrik Bypass Sonrası Beslenme
RNY gastrik ameliyat sonrası beslenme şu şekildedir;
- Hastalar ilk 8 gün sıvı beslenir.
- 8 günlük beslenme içeriği şöyledir; şekersiz meyve suları, proteinden zengin sıvı içecekler, laktozsuz süt, şekersiz bitkisel süt, et ve tavuk sularıyla zenginleştirilmiş tanesiz çorba olmalıdır.
- Bir sonraki aşama 9. gün itibariyle başlayıp 22. güne kadar sürer.
- Bu süreç püre dönemidir. Hastanın yumurta, peynir, şekeri düşük meyve, yoğurtlu ya da kıymalı sebze püreleri, protein açısından zenginleştirilmiş süt ürünleri şeklinde beslenmesi genişletilir.
- Diğer bir aşama 23. Gün itibariyle başlar. Hasta standart ve sağlıklı beslenme modeline geçerek diyetisyenin ona özel hazırladığı diyeti uygular.
RNY Gastrik Bypass Sonrası Yenmemesi Gerekenler
RNY gastrik bypass sonrası yenmemesi gereken şeyler şu şekildedir; asitli içecekler, fast-food, şekerli gıdalar, alkoldur. Hasta hem ameliyatın hemen sonrasında hem de genel olarak sağlıklı beslenme şeklini benimsemesi gerekir. Bu kilo vermesini kolaylaştırır. Sağlıklı beslenmeye devam etmesi de verdiği kiloları geri almamasını sağlar.