Mide balonu en az 6 ay en fazla 12 ay vücutta kalır. Eğer balon taktırmaya 12. aydan sonra da devam edilmek isteniyorsa eski balon çıkarılır. Yenisi takılır. Mide balonu takma işlemi iki şekilde yapılabilir. Ameliyat değildir. Herhangi bir kesi işlemi yapılmaz.
Mide Balonu Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Mide balonu yerleştirme işlemi iki şekilde yapılır:
- 1. Yutulabilir mide balonu: Kişi hap büyüklüğünde olan balonu yutar. Yutarken ve yuttuktan sonra bol miktarda su içilir. Balonun ucunda küçük bir aparat bulunur. Bu aparat sayesinde balon şişer. Balonun içinde bulunan su içinde potasyum sorbat bulunur. Balon yaklaşık 500 ml kadar su ile şişirilir. Bu uygulama yaklaşık 20 dakika kadar sürer.
- 2. Endoskopik Mide Balonu: Kişiye endoskopi yardımıyla ağzından midesine doğru balon yerleştirilir. Bu işlem sırasında anestezi uygulanır. Şişirilen balon midenin yarısını kaplayacak şekildedir. Balonun şişme büyüklüğü hastanın mide büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?
Mide balonu uygulaması kendi uğraşlarıyla kilo veremeyen insanlar tarafından kullanılır. Kişinin kalp rahatsızlığı ya da diyabeti yüzünden kısa sürede kilo vermesi gerekiyorsa bu işlem kullanılabilir. Kişinin vücut kitle indeksi 25’in üzerindeyse takılabilir. Cerrahi müdahale istemeyen kişiler için de daha güvenli bir yoldur. Morbid obez olan kişiler ameliyat kilosuna ulaşana kadar mide balonu taktırabilir.
Mide Balonu Patlar Mı?
Mide balonu patlamaz ancak delinebilir. Mide balonu yapı itibariyle gerçek anlamda bir balon değildir. Midede şişen bir cisim olduğu için mide balonu adını almıştır. Delindiği durumda ise idrar mavi renkte olacağı için hastalar tarafından fark edilen bir durum olacaktır. Balonların içine mavi su enjekte edilir. Bu sebeple delindiği zaman da vücuttan suyu atılırken idrarı mavi renge dönüştürür. Sonrasında midede kalan sönmüş balonu çıkarmak için doktora başvurulur. Ancak balonun delinmesi çok küçük bir ihtimaldir. Balonun delinmesinin kişiye herhangi bir zararı yoktur.
Mide Balonu ile Zayıflanır Mı?
Mide balonu ile zayıflayan birçok insan bulunur. Mide balonu midenin yarısını kapladığı için tokluk hissi verir ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Ancak bu kilo vermenin maksimum düzeyde olması için yapılması gereken şeyler vardır. Öncelik olarak fast food buna örnektir. Bazen kişi kendini bu tür yemekle ödüllendirse de olabildiğince az yemelidir. Çok yağlı ve katkı maddesi bulunan gıdalardan uzak durmak gerekir. Ayrıca dengeli beslenmenin yanında spor yapmak da önem taşır. Günlük 30-45 dakikalık yürüyüşler bile kişinin zayıflama macerasına yardımcı olacaktır.
Mide Balonu Nasıl Çıkartılır?
Mide balonunu çıkarmadan önce içi dolu olan balonun içi boşaltılır. Boşaltılan balon endoskopi yardımıyla hastanın ağzından çıkartılır. Hasta bu sürede herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Yutulabilir mide balonunda ise zaman ayarlı kapak bulunur. Bu kapak 16 hafta sonunda açılır. Böylece sıvı boşalmış olur. Balon ise sindirim sisteminden ilerleyerek dışkı olarak atılır. Yutulabilir mide balonu için herhangi bir işlem yapmak gerekmez.
Mide Balonu Çıkarıldıktan Sonra Kilo Alınır Mı?
Mide balonu çıkarıldıktan sonra kilo almak mümkündür. Balonu çıkardıktan sonra kişinin midesi eski haline döneceğinden acıkma hissi eski haline olacaktır. Kişi bu acıkma hissini diyetine uyarak durdurabilir. Yeme alışkanlıkları balon takılıyken sağlıklı hale gelmiş kişi balon çıktıktan sonra da bu şekilde devam etmesi gerekir. Kişi sağlıklı beslenme şeklini gösterirse kendi midesi yavaş yavaş küçülür. Böylece acıkma hissi yine balon takılıyken haliyle aynı olur. Bu süre zarfı boyunca spora devam etmek önem taşır.